Εταιρείες που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στην Ελλάδα: ΔΕΗ

 Εταιρείες που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους στην Ελλάδα: ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης- Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το turn around story του 2020 που «κορυφώθηκε» τον Οκτώβριο, με τη ΔΕΗ να ανακοινώνει μεγάλες αλλαγές που καλύπτουν από τη στρατηγική της, μέχρι και το λογότυπό της. Ύστερα από μελετημένες κινήσεις και αφού το επέτρεψαν τα οικονομικά αποτελέσματα, η ΔΕΗ γύρισε σελίδα, παρουσιάζοντας τη νέα εταιρική της ταυτότητα προς την αγορά, τους πελάτες και το επενδυτικό κοινό, στοχεύοντας, όπως δηλώσε ο 46χρονος διευθύνων σύμβουλός της Γιώργος Στάσσης, να γίνει έως το 2030 μία μοντέρνα επιχείρηση και ο ηγέτης στην αγορά ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης.

Μέσα από το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο, η ΔΕΗ στοχεύει να επενδύσει 3,4 δισ ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες. Το σχέδιο αποσκοπεί σε αύξηση των λειτουργικών κερδών στο 1,1 δισ. ευρώ το 2023 και συνολικά έσοδα άνω των 4 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων με τον αναπροσανατολισμό του μείγματος παραγωγής από το λιγνίτη στις ανανεώσιμες πηγές, τις επενδύσεις στα δίκτυα και την παρουσίαση νέων προϊόντων υψηλότερης κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το μείγμα παραγωγής, προβλέπεται πενταπλασιασμός της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής κατά 54% και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 62%. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο δραστικός περιορισμός της λιγνιτικής παραγωγής στο διάστημα αυτό θα περιορίσει τις ζημιές της επιχείρησης κατά 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 130 εκατομμύρια ευρώ αναμένονται από τον περιορισμό του κόστους του φυσικού αερίου και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των λοιπών συμβατικών μονάδων.

Το σχέδιο στις ανανεώσιμες πηγές είναι ένας συνδυασμός οργανικής ανάπτυξης και συνεργασιών. Δεύτερος πυλώνας του ευρύτερου προγράμματος είναι η ψηφιοποίηση και ο τρίτος η πελατοκεντρική προσέγγιση με διευρυμένες υπηρεσίες, ενώ η αγορά της ηλεκτροκίνησης αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για την ΔΕΗ που ήδη αναπτύσσει το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στη χώρα.

Μιλώντας με νούμερα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2020 κέρδη προ φόρων ύψους 46,6 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι ζημιών 416,8 εκατομμυρίων το 2019 και EBITDA ύψους 696 εκατομμυρίων ευρώ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, είπε χαρακτηριστικά: «Η βελτίωση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019, των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, των μειωμένων εκπομπών CO2 ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα λειτουργίας και απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, της σταδιακής απομείωσης των ΝΟΜΕ και της μείωσης λειτουργικών δαπανών».

Πηγή: fortunegreece.com

i-Ellada

Related post