Ιδού η νόστιμη Ρόδος: Οι Απολλωνιάτισσες της Ρόδου

 Ιδού η νόστιμη Ρόδος: Οι Απολλωνιάτισσες της Ρόδου

Μελεκούνι: σύμβολο της αφθονίας και της ένωσης

Στη Ρόδο τα κουκούτσια και τους σπόρους τα λένε «κούνες» και έτσι προκύπτει μάλλον η ονομασία του «μελεκούνι», από μέλι και σουσάμι. Είναι το γλυκό του γάμου. Η αφθονία των σπόρων συμβολίζει τη γονιμότητα και το μέλι την ένωση. Για εμάς το έφτιαξαν οι χρυσοχέρες γυναίκες του συνεταιρισμού «Οι Απολλωνιάτισσες» στην Απόλλωνα. Αξίζει να το δοκιμάσετε και ως σνακ, σαν μπάρα ενέργειας, μεγάλης θρεπτικής αξίας.

Η Βασιλεία, η Φωτεινή, η Στέλα, η Κατερίνα, η Δέσποινα, η Τσαμπίκα, η Ειρήνη και οι Μαρίες. Σας συστήνουμε τις Απολλωνιάτισσες που κάνουν το πιο ωραίο μελεκούνι.

Μελεκούνι λένε οι Ροδίτες το παστέλι τους. Το έχουν περί πολλού και το σερβίρουν σε όλες τις καλές γιορτές και στις χαρές τους. Με μέλι από τους πρόποδες του Προφήτη Ηλία στα Απόλλωνα κάνει ο τοπικός, γυναικείος Αγροτουριστικός και Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός το δικό του μελεκούνι. Αρωματισμένο με μυστικό μίγμα μπαχαρικών, ένας χονδρουλός, μαλακός και λαχταριστός ρόμβος.

Οι Απολλωνιάτισσες είναι ο πιο παλιό γυναικείος συνεταιρισμός των Δωδεκανήσων, που λειτουργεί από το 2005. Οι 9 κυρίες καταπιάνονται με κάθε τι εποχικό του τόπου τους. Με φρούτα από τους μπαξέδες τους φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ με βάση την τοπική σούμα. Με στάρια από τους μυλωνάδες στον Αρχάγγελο και στην Ελεούσσα κάνουν προζυμένιο ψωμί, και με γάλα από την τοπική βιομηχανία Ροδογάλ, ζυμώνουν τραχανάδες και πλιγούρια. Πλάθουν επίσης τακάκια (ή αλλιώς μαντινάδες), αμυγδαλωτά, ξεροτήγανα και άλλα τοπικά γλυκίσματα.


Τα προϊόντα τους μπορούμε να τα βρούμε στα καταστήματά τους στο χωριό Απόλλωνα και στην πόλη της Ρόδου στην Αποστόλου Παύλου 68. Επίσης με τηλεφωνικές παραγγελίες στα 2241300223 και 2246091284

Πηγή:Gastronomos.gr

 

i-Ellada

Related post