Λέσβος : Ποτοποιία Γιαννατσή «Ούζο Πλωμαρίου»
“Κι όταν το μπουκάλι άνοιγε και μοσχοβολούσε ο γλυκάνισος απ’ το Λισβόρι, μοσχοβολούσε Ελλάδα και Λέσβο η ξενιτιά …”
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Στα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, με την ανάπτυξη του εμπορίου, οι θάλασσες της Λέσβου έσφυζαν από ζωή και κίνηση. Καραβοκύρηδες, Έλληνες και Τούρκοι ναυτικοί, έμποροι, βιοτέχνες από το Αιβαλί, αστοί και βιομήχανοι από τη Σμύρνη αλλά και εργάτες, πήγαιναν κι έρχονταν ανάμεσα στη Λέσβο και τα απέναντι Μικρασιατικά παράλια.
Το Πλωμάρι, χτισμένο σε μιάν απομονωμένη περιοχή του νησιού, με απότομα βουνά, βαθιές θάλασσες, απόκρημνες ακτές και βράχια, εκείνη την εποχή βγήκε σιγά-σιγά από την απομόνωσή του και έγινε μια σημαντική βιομηχανική κωμόπολη και ένα πολυάσχολο εμπορικό λιμάνι. Ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία, μηχανουργεία και ταρσανάδες δούλευαν ασταμάτητα. Η βιομηχανία έφερε το εμπόριο, το εμπόριο τον πλούτο, ο πλούτος την εκμετάλευση, η εκμετάλλευση τον συνδικαλισμό. Οι εργάτες και οι ξωμάχοι γεννιόντουσαν για να δουλεύουν 12 και 15 ώρες, από νύχτα σε νύχτα, στα χωράφια, στα εργοστάσια, στα καρνάγια.
Είναι η εποχή που έφτασαν στο Πλωμάρι και οι πρώτοι ρακιτζήδες.
Ένας από αυτούς ήταν κι ο Δημήτριος Γιαννατσής. Με τις συνταγές της Ανατολής στις αποσκευές τους, βρίσκουν εδώ τα καλύτερα υλικά για να φτιάξουν τα αποστάγματά τους. Σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, που τότε καλλιεργούνταν στην Λέσβο, γλυκάνισο από το Λισβόρι, μάραθο και αρωματικά φυτά από τα γύρω βουνά, και απαλό, μαλακό νερό από τον Σεδούντα ποταμό που σχίζει στα δυό το Πλωμάρι. Εκτός όμως από τα υλικά, βρήκαν και τους ανθρώπους του μόχθου.
Το ούζο των ρακιτζήδων ήταν η παρηγορία και το βάλσαμο για τους μεροκαματιάριδες που σχόλαγαν με τη δύση του ήλιου από τις δουλείες τους και συναντιόντουσαν στους καφενέδες. Έπιναν ήσυχα-ήσυχα το 25ράκι τους, χαλάρωναν κι ύστερα τραβούσαν για τα σπίτια τους.
“Ούζο στο σπίτι δεν υπήρχε”, λένε οι παλιοί. Το πίναν μόνο στον καφενέ, με καλή παρέα και λίγο φτωχό μεζέ. Είχε πολλές ποτοποιίες τότε το Πλωμάρι. Σήμερα απόμειναν μόνο τέσσερεις. Μια από αυτές κι η ποτοποιία Δημητρίου Δ. Γιαννατσή, που επίσημα ιδρύθηκε το 1932, έκανε αυτό το μακρύ ταξίδι μέσα στο χρόνο, με αγάπη για τη μυρουδιά του ούζου, μεράκι για την τέχνη της απόσταξης και σεβασμό στο παρελθόν.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οι Ποτοποιίες της Λέσβου
Μικρές και μεγάλες μονάδες παραγωγής ούζου, πάνω από τριακόσιες, υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Ενώ όμως κάθε περιοχή είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την ποιότητα του ούζου που παράγει, μόνο το νησί της Λέσβου μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει την πανελλαδική καταξίωση και αναγνώριση, ως η πατρίδα του «καλού» ούζου. Γεγονός που οπωσδήποτε δεν είναι τυχαίο, αλλά είναι αποτέλεσμα πολύχρονης προσπάθειας ανθρώπων, που με τα χρόνια σύνδεσαν το προιόν «ούζο» με την προσωπική τους ζωή και με το οικογενειακό τους όνομα.
Ούζο Πλωμαρίου & Ούζο Μυτιλήνης: Προιόντα Γεωγραφικής Ένδειξης
Η αναγνώριση για τους αποσταγματοποιούς της Λέσβου προήλθε, όχι μόνο από την εδώ και χρόνια κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης του προιόντος, αλλά και με την Υπουργική Απόφαση, το 2004, ότι δηλαδή το ούζο από τις περιοχές Πλωμαρίου και Μυτιλήνης αναγνωρίστηκε, ως «Προιόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)», που αποτελεί μοναδική διάκριση για ούζο ανώτερης ποιότητας. Ο διακριτικός αυτός τίτλος, Π.Γ.Ε., απονέμεται σε προιόντα που παράγονται από παραδοσιακές επιχειρήσεις, βρίσκονται σε ενιαίο γεωγραφικό χώρο, ακολουθούν τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και για την σύνθεση (συνταγή) των προιόντων (ούζο), χρησιμοποιούν πρώτες ύλες της τοπικής βιοποικιλότητας (τοπικο νερό, τοπικός γλυκάνισος, τοπικό κριθάρι, μάραθος, μαστίχα, κ.α.).
Ειδικά για το «Ούζο Πλωμαρίου» από τον Ιούνιο 2013, έπειτα από σχετικό αίτημα των ίδιων των ποτοποιών, ισχύει Υπουργική Απόφαση που καθορίζει ότι για την αναγνώρισή του ως Π.Γ.Ε. οφείλει, πέραν όσων ισχύουν από το 2004 να είναι επιπλέον
- Από απόσταξη 100%
- Από 40 Vol και άνω
Προϋποθέσεις που προσδιορίζουν πλέον το «Ούζο Πλωμαρίου» ως προιόν υψηλής ποιότητας.
Η Ποτοποιία Πλωμαρίου Γιαννατσή, πλήρως εναρμονισμένη με το νομικό πλαίσιο, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και προσηλωμένη στη βαθιά γνώση της τέχνης της απόσταξης, συνεχίζει με συνέπεια αυτό που κάνει τα τελευταία ογδόντα χρόνια. Να παράγει δηλαδή υψηλής ποιότητας προιόντα, που ταξιδεύουν παντού και διαφημίζουν την Ελλάδα και τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο.
Επικοινωνία:
Ποτοποιία Πλωμαρίου
Δημητρίου Δ. Γιαννατσή Ε.Π.Ε.
Αλωνέλι Πλωμαρίου
Λέσβος Τ.Κ. 81200
Tηλ. 2252 0 32551
Fax. 2252 0 32567
info@giannatsis.gr
Πηγή: giannatsis.gr